

Víno světležluté barvy. Ve vůni jemné ovocito-oříškové tóny. V chuti ovocité, plné, s příjemnou kyselinkou a dlouhou sladkou dochutí. |
Katalogové číslo: CHA23. Kategorií: Bílá vína lahvová, Lahvová vína, Ročník 2023, Výběr z hroznů, Zařazení. Štítky: 2023, Chardonnay.
Chardonnay je starobylá odrůda, určená k výrobě bílých vín, spontánní kříženec odrůd Pinot a Gouais Blanc. Pochází z francouzského vinařského regionu Burgundsko.
Barva vín bývá světle žlutá, zelenožlutá až nazlátlá. Vůně intenzivní, plná, harmonická, chuť plná, dlouho doznívající, jemně kořenitá, s elegantní kyselinou, minerální až křemenná. Ve vůni a chuti můžeme hledat zelené jablko, hrušku, citrusové plody, kdoule, broskev, mango, papáju, cassis, banán, třešně, moruše, meloun, ananas, pomerančovou marmeládu, smetanu, máslo, med, akátový a pomerančový květ, plátky růží, fialky, karamel, skořici, lékořici, lískový oříšek, (pražené) mandle, ocelové tóny, minerály, vanilku, toastování.
V gastronomii lze vína kombinovat s rybami, mořskými plody, bílým masem a těstovinami, hodí se k měkkým sýrům s bílou plísní, paštikám a bílým omáčkám. Dobře doplňuje hustší polévky, pokrmy s bílým masem a smetanové omáčky.
Zejména pstruh na másle je v kombinaci s Chardonnay jedinečný. Základní Chardonnay „Petit Chablis“, mnohdy nazývané ústřicové víno, se hodí k stejnojmennému pokrmu, který nechybí na žádné francouzské štědrovečerní tabuli. Plnější vína jsou vhodná v kombinaci s mírně upraveným hovězím a vepřovým masem. Vyzrálé přívlastkové víno k bažantovi a k divočině.
Přívlastek | Výběr z hroznů |
---|---|
Druh | polosladké |
Alkohol | 15,0 % obj. |
Cukernatost Hroznů | 26,5 °ČNM |
Zbytkový Cukr | 18,5 g/l |
Celkové Kyseliny | 5,6 g/l |
Doporučená Lahvová Zralost | 3 – 5 let |
Evidenční číslo Jakosti | 85E1-24/28 |
Číslo šarže | 23198 |
Podoblast | Velkopavlovická |
Obec | Rakvice |
Trať | Kozí horky |
Objem | 0,75 l |
Balení | 6 ks |
Odrůda | Chardonnay |