

Víno světle žluté barvy. Vůně ovocito-bylinná. V chuti jemné kořenité tóny, svěží kyselinky. Dochuť příjemná a dlouhá.
Katalogové číslo: SA19. Kategorií: Bílá vína lahvová, Lahvová vína, Mor. zemské víno, Ročník 2019, Zařazení. Štítky: 2019, Sauvignon.
Sauvignon je starobylá francouzská odrůda, pocházející patrně z regionu Bordeaux či z vinařských oblastí na Loiře. Pravděpodobně vznikla spontánním křížením odrůd Chenin Blanc a Tramín.
Typická odrůdová vína Sauvignon jsou světle zelenožlutá, intenzivně aromatická, kořenitá, s výraznější kyselinkou a s vyšším obsahem alkoholu, perzistentní v dochuti, s velkou škálou od tónů travnatých a kopřivových až po tóny připomínající ovocné plody. Ve vůni a chuti můžeme hledat černý rybíz, angrešt, kopřivu, kočičí moč, zelený pepř, kiwi s nádechem citronu, grapefruity, broskve, nektarinky, meloun, u vín z obl. Sancerre i minerální tóny a křemen, u sladkých výběrů meruňky, pomeranče, ananas, med, marcipán, tropické ovoce, mango, mučenku, akátový a pomerančový květ, kosatec, fenykl, ale i muškátové tóny. Vína jsou velmi vhodná ke dlouhodobé archivaci.
Aromaticky výrazná a suchá vína Sauvignon jsou vhodná jako aperitiv či ke studeným předkrmům, ke chřestu a kozím sýrům. Plnější a zralá vína jsou vhodná ke kořenitým jídlům, těstovinám s gorgonzolou nebo rybí omáčkou, k vařené šunce, bílým masům se smetanovými omáčkami, k rybám s výraznější úpravou či k rybám uzeným. Výběry ke sladkým dezertům.
Přívlastek | Moravské zemské víno |
---|---|
Druh | Suché |
Alkohol | 13,5 % obj. |
Cukernatost Hroznů | 22,5 °ČNM |
Zbytkový Cukr | 3,1 g/l |
Celkové Kyseliny | 4,5 g/l |
Bezcukerný Extrakt | 17,3 g/l |
Doporučená Lahvová Zralost | 3 -5 let |
Evidenční číslo Jakosti | 49C1-09/26 |
Číslo šarže | 19177 |
Podoblast | Velkopavlovická |
Obec | Rakvice |
Trať | Kozí horky |
Objem | 0,75 l |
Balení | 6 ks |