E-shop
Ryzlink rýnský, PS 2023 (21,0°NM) suché
220,00 Kč bez DPH 181,82 Kč
|
Katalogové číslo: RR23. Kategorií: Bílá vína lahvová, Lahvová vína, Pozdní sběr, Ročník 2023, Zařazení. Štítky: 2023, Ryzlink rýnský.
-
Ryzlink rýnský je starobylá, pozdní moštová odrůda vinné révy, pocházející z údolí horního toku Rýna. Odrůda je vhodná k pěstování v chladnějších oblastech, ale vyžaduje ty nejlepší polohy jižně exponovaných, slunečných svahů do 220 m n. m. Na půdy tak vysoké nároky nemá, ale nesnáší vyšší obsah vápníku a velmi těžké, studené, jílovité půdy. Dobře využívá půdy na kamenitých svazích, daří se jí i na skalnatých, suchých svazích. Sucho snáší dobře. Zejména v polohách, kde se vytváří podzimní mlhy, bývá ryzlink napaden ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Hrozny bývají sklízeny zpravidla později, koncem října až začátkem listopadu, v příhodných podmínkách se sklízí i později pro výrobu ledových vín.
Typická vína ryzlinku rýnského jsou světle zelenožlutá, s přibývající zralostí se objevují zlatavé odstíny, u výběrů z bobulí až jantarové tóny. Široká škála vůní podle půdního typu a ročníku, po ovocných plodech, ale i kořenité, minerální zemité i kouřové, květinové, typická vůně je po lipovém květu, může být i muškátová, broskvová nebo jako luční květy, z příliš horkých lokalit může zavánět petrolejem a kerosinem, to když je většina bobulí vlivem slunce hnědavě zbarvena. Chuť přechází od ocelové kyseliny v nezralých ročnících přes příjemně peprně kořenitě říznou až po svěže zralou, která je nezbytnou součástí velkých vín výborných ročníků a současně oporou tvorby buketu a chuťových látek lahvové zralosti. Ve vůni a chuti můžeme hledat broskev, zelené i žluté jablko, pomeranč, citronovou kůru, kdouli a u měkčích vín i meruňku nebo ananas, ale i med, marcipán, mandle a hrozinky, minerály, květ mučenky, lipový květ. Chuť je zvýrazněna pikantní kyselinkou, někdy i vyššími a delikátními aromatickými látkami, jež zaujmou nevtíravým a přece dlouho trvajícím vjemem.
-
Přívlastek Pozdní sběr
Druh Suché
Alkohol 11,5 % obj.
Cukernatost Hroznů 21,0 °ČNM
Zbytkový Cukr 1,6 g/l
Celkové Kyseliny 7,5 g/l
Bezcukerný Extrakt 24,5 g/l
Doporučená Lahvová Zralost 5 – 8 roky
Číslo šarže 23178
Podoblast Velkopavlovická
Obec Rakvice
Trať Kozí horky
Objem 0,75 l
Balení 6 ks
Odrůda Ryzlink rýnský