E-shop
Tramín červený, VzB 2022 (27,0 °NM) polosladké
230,00 Kč bez DPH 190,08 Kč
Víno zlatavé barvy. Vůně výrazná, květnatá, po čajových růžích a medu. Chuť ovocitá, s medovým podtónem, kořenitá, extraktivní, s příjemnou kyselinkou. Dochuť výrazná a mohutná. |
Katalogové číslo: TC22. Kategorií: Bílá vína lahvová, Lahvová vína, Ročník 2022, Výběr z bobulí, Zařazení. Štítky: 2022, Tramín červený.
-
Tramín červený je starobylá odrůda, určená k výrobě bílých vín. Je jednou z nejstarších pěstovaných odrůd, podílela se na vzniku mnoha klasických evropských odrůd révy a je oblíbeným partnerem při šlechtění nových odrůd. Původ odrůdy je nejasný a ztrácí se v dávné minulosti.
Typová vína Tramínu jsou ve vůni osobitá, snadno rozpoznatelná, mají intenzívní kořenitě medové až bezové vůně a koncentrované, kořenité chuti. Ve vůni a chuti můžeme hledat čajovou růži, koření, med, hrozinky, tropické ovoce, kompotované ovoce, meruňky, květ fialky či pivoňky, zázvor, skořici, lékořici, karamel, liči, mango, mučenku, grapefruit, květ černého bezu. ale někdy se mohou přidat také muškátové tóny. Vína jsou charakterizována jako silná, alkohol není v rovnováze s kyselinami. Vhodnost ke skladování je průměrná až dobrá, pokud má víno vyšší aciditu. Ležením v láhvi se aroma zušlechťuje.
Vína hlouběji vychlazená lze podávat jako sklenku aperitivu. Často se nabízejí jako doprovod předkrmů, zejména paštiky z husích jater. Suché Tramíny se doporučují k cibulovému koláči nebo k uzeným rybám, k úhoři. Sladké výběry se zbytkem neprokvašeného cukru se hodí k sýrům s modrou plísní nebo k ovčím či kozím sýrům v závěru stolování. Díky neobvyklému aroma a plnosti chuti po liči patří Tramín k těm málo vínům, která se hodí ke kořeněnému jídlu. Proto lze vína Tramínu podávat i k některým exotickým, silně kořeněným pokrmům asijské kuchyně, případně ke sladkým úpravám masa. Velmi sladké Tramíny se často podávají na závěr stolování ke sladkým zákuskům, jako je tvarohový, nebo švestkový koláč.
-
Přívlastek Výběr z bobulí
Druh Polosladké
Alkohol 15,0 % obj.
Cukernatost Hroznů 27,0 °ČNM
Zbytkový Cukr 23,1 g/l
Celkové Kyseliny 7,3 g/l
Bezcukerný Extrakt 40,4 g/l
Doporučená Lahvová Zralost 5 – 8 let
Evidenční číslo Jakosti 79E1-23/43
Číslo šarže 22209
Podoblast Velkopavlovická
Obec Rakvice
Trať Kozí horky
Objem 0,75 l
Balení 6 ks