Vyzrálost hroznů bývá prakticky vždy nadprůměrná a to nejen co do obsahu cukru min. na 24°NM, ale i charakteru.
Červené odrůdy v našich podmínkách přes 24°NM dozrávají výjimečně; v rámci vyšších přívlastků jsou tedy bílá vína běžnější.
Výběry z hroznů jsou nejčastěji polosladká vína s obsahem alkoholu kolem 13%. Sladké výběry z hroznů obsahují většinou do 12% alkoholu.
Stále větší popularitu si získávají vína vyráběná tzv. moselskou metodou, která obsahují výrazný podíl zbytkového cukru (~70-90 g/l) a nižší obsah alkoholu (~8-10%). Extrakt se pohybuje kolem 20-25 g/l.
Méně sladká vína je možné použít k doplnění kvalitních jídel, sladší se pro gastronomické účely hodí méně a jsou vhodná spíše k přípitkům, vychutnání „jen tak“ a podobně.