

Víno zlatavé barvy. Vůně jemná, po exotickém ovoci. V chutí ovocité, velmi výrazné a strukturované víno. Dochuť příjemně nasládlá a dlouhá. |
Katalogové číslo: Pa23. Kategorií: Bílá vína lahvová, Lahvová vína, Ročník 2023, Výběr z hroznů, Zařazení. Štítky: 2023, Pálava.
Pálava je vhodná pro výrobu jakostních a výběrových vín až po kategorie výběr z hroznů a bobulí. Protože se jedná o aromatickou odrůdu, je možno využít více technologických postupů zpracování hroznů. Lze zvolit přísně reduktivní technologii výroby za účelem dosažení svěžích, dobře pitelných vín (jakostní vína a nižší přívlastky). Lze také využít krátkodobé macerace rmutu za řízené teploty (vyšší přívlastky), čímž se uvolní větší množství aromatických látek a vína jsou mohutnější a plnější s výrazným aroma. V tomto případě je vhodné ponechat vyšší obsah zbytkového cukru, který zvýrazní aromatický charakter a chuťovou plnost. Výběrová vína jsou vhodná i na střednědobou archivaci.
Typový charakter vín je podobný vínům odrůdy Tramín červený, ale kořenitá plnost bývá nižší a naproti tomu acidita poněkud vyšší. Aciditu je každopádně nutné zachovat pro příjemné vyznění. Vína bývají obvykle zlatožluté barvy, ve vůni jsou aromatické látky Tramínu, tedy růží, doplněné o vanilkové tóny, chuť je plná, dlouhotrvající, jemnější harmonie než u Tramínu. Ve vůni a chuti můžeme hledat koření, muškát, vanilku, mandarinky.
Podává se podobně jako Tramín k silněji kořeněným jídlům, k paštikám, ke sladkým úpravám masa, k jemným ovčím či kozím sýrům a chipsům.
Přívlastek | výběr z hroznů |
---|---|
Druh | polosladké |
Alkohol | 13,5 % obj. |
Cukernatost Hroznů | 27,0 °ČNM |
Zbytkový Cukr | 44,5 g/l |
Celkové Kyseliny | 5,5 g/l |
Bezcukerný Extrakt | 26,5 g/l |
Evidenční číslo Jakosti | 85E1-24/37 |
Číslo šarže | 23228 |
Podoblast | Velkopavlovická |
Obec | Rakvice |
Trať | Kozí horky |
Objem | 0,75 l |
Balení | 6 ks |
Odrůda | Pálava |
Doporučená Lahvová Zralost | 5-8 let |