

Víno rubínové barvy. Vůně výrazně ovocitá, po ostružinách. Chuť strukturovaná, příjemně minerální, s hebkou dochutí. |
Katalogové číslo: ME16. Kategorií: Červená vína lahvová, Lahvová vína, Mor. zemské víno, Ročník 2016, Zařazení. Štítky: 2016, Merlot.
Merlot je tradiční, velmi oblíbená, středně pozdní až pozdní odrůda, určená k výrobě červených vín. Pochází patrně z francouzského regionu Bordeaux, kde vznikla spontánním křížením odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Cabernet Franc.
Typický Merlot je rubínové až tmavě granátové barvy, odstín záleží na velikosti sklizně, a protože to je odrůda plodná, objevují se na trhu i vína světle rubínová s travnatou vůní a nahořklou dochutí. Vůně je jemná, s tóny přezrálého černého rybízu. V chuti je patrný nízký obsah kyselin, plnost, hebkost, vláčnost, dlouhé doznívání. Obsah alkoholu u vín z vyzrálých hroznů se pohybuje okolo 13 %. Ve vůni a chuti můžeme hledat černé třešně, švestky, ostružiny, kompot, fíky, růže; po delším ležení na lahvi se objevují tóny tabáku, lanýžů, kávy, čokolády nebo i hutného ovocného koláče. V Bordeaux mívají vína často hlinitý charakter. Zráním získává Merlot smetanovo-vanilkový nádech. Odrůda je vhodná k výrobě barrique vín i k dlouhodobému zrání v láhvi.
Vína Merlotu se dají pít samotná, bez doprovodu jídel. Podávají se k různým jemným paštikám, k srnčímu nebo jelenímu ragú, k telecím ledvinkám, k hříběcímu masu, k pokrmům s výraznou chutí rajčat, k pokrmům z pernaté zvěře nebo k ementálu. Mladá vína z odrůdy Merlot (především z tzv. Nového světa – Chile, Argentina atd.) podávejte k lehkým pokrmům, např. italská jídla. Těžší Merlot (z Francie) pak ke zvěřině.
Přívlastek | Moravské zemské víno |
---|---|
Druh | Suché |
Alkohol | 11,5 % obj. |
Cukernatost Hroznů | 23,0 °ČNM |
Zbytkový Cukr | 0,1 g/l |
Celkové Kyseliny | 4,6 g/l |
Číslo šarže | 16597 |
Doporučená Lahvová Zralost | 5 – 8 let |
Obec | Rakvice |
Trať | Kozí horky |
Podoblast | Velkopavlovická |
Objem | 0,75 l |
Balení | 6 ks |